Oplossingen voor het mineralenoverschot in de Nederlandse landbouw

Nederlandse varkenshouders zijn wettelijk verplicht om een acceptabele verwerkingsoplossing te vinden voor hun mestoverschot. 

Als veehouder in Nederland kunt u rekenen op Ecoson.
Wij ontlasten u niet alleen van uw overtollige varkensmest, maar zetten deze om in fosfaathoudende korrels voor de wereldwijde vraag naar mineralen voor de landbouw. 

Mestvergistingsproces

Op onze locatie in Son beschikken wij over een industriële vergister. Een vergister waarin het mogelijk is een grote variëteit aan organische reststromen te verwerken. Naast deze industriële vergister hebben we op dezelfde locatie nog een vergister met daaraan gekoppeld een biofosfaat fabriek (BFF). In deze vergister worden met name varkensmest verwerkt. 

Het biosfosfaat dat hier geproduceerd wordt is afkomstig uit dierlijke mest van veehouders uit de regio. Fosfaten (een fosforverbinding) zijn een onmisbare voedingsstof (nutriënt) voor planten en dieren; er is geen alternatief. In bepaalde regio’s - zoals in deze omgeving - is er meer dan genoeg, maar op andere plekken is er een tekort. Ecoson realiseert duurzame fosfaatverwaarding door deze essentiële nutriënten terug te brengen naar gebieden waar een tekort is aan fosfaten.  

Uit het vergistingsproces ontstaan twee nieuwe grondstoffen namelijk biogas en een (uitgegist) restproduct dat digestaat wordt genoemd.

Biogas
Het biogas dat ontstaat tijdens het vergistingsproces leveren we deels aan onze eigen warmtekrachtkoppeling (WKK) om duurzame elektriciteit op te wekken. Deze elektriciteit drijft onze eigen centrale en die van ons zusterbedrijven Rendac en Sonac aan. Het resterend deel van het biogas wordt verwerkt in een andere faciliteit op onze locatie, waar we het gebruiken om hernieuwbaar gas te produceren met dezelfde samenstelling en eigenschappen als aardgas. Dit gas wordt terug geleverd aan het openbare net om lokale huishoudens van groen gas te voorzien maar wordt ook gebruikt voor de transportwereld. 

Van digestaat naar fosfaatmeststof
Het digestaat wordt nu verder verwerkt in onze biofosfaatfabriek. In de decanter wordt de dikke en de dunne fractie van het digestaat gesplitst, waarbij de dunne fractie naar de humuszuur installatie getransporteerd wordt. Daar wordt het verder verwerkt tot een geconcentreerd humuszuurproduct. (Humuszuren verbeteren de bodemstructuur en complexeren mineraalverbindingen zodat water en mineralen beter door de plant kunnen worden opge-nomen wat weer leidt tot hogere gewasopbrengst.)

De dikke fractie wordt gedroogd op een banddroger. Hierdoor wordt het eerste water onttrokken. Daarna wordt het product in de schijvendroger - waar het laatste water wordt onttrokken - gehygiëniseerd. Dit proces zorgt ervoor dat het product geëxporteerd kan worden. Dit proces wordt gevoed door de restwarmte uit een ander deel van Ecoson. Van de droge meststof worden korrels geperst die ingezet worden als fosfaatmeststof.

Zo helpen we Nederlandse boeren met hun mestoverschot en voorzien we boeren in andere landen met hun fosfaatbemesting.

Romein

Account Manager

Wat produceren wij?

  • Jaarlijks produceren we vele tonnen fosfaat die we volledig buiten de Nederlandse landbouw afzetten. Zo helpen we Nederlandse boeren met hun mestoverschot en voorzien we boeren in andere landen met hun fosfaatbemesting.
  • Naast de productie van het fosfaat produceren wij ook nog hernieuwbaar gas, wat in combinatie met de biogasproductie van onze andere vergistingsinstallatie, terug geleverd wordt aan het lokale gasnetwerk en de transportwereld.

Duurzaamheid/ circulariteit

De wereldwijde vraag naar duurzame energiebronnen neemt toe. Door organische reststromen uit de voedingsindustrie en mestoverschotten uit de veehouderij om te zetten in hernieuwbare energie en oplossingen voor de wereldwijde vraag naar mineralen voor de landbouw, creëren we maximale waarde uit bijproducten en dragen op die manier bij aan economische en ecologische duurzaamheid.

Neem contact met ons op

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie ontvangen? Neem contact op met onze accountmanagers, zij staan voor u klaar!